EX STABILIMENTO MATERIALI ELETTRICI E DI PRECISIONE

about restoration of modern heritage

2015. MASTER’S RESTAURATION PROJECT. team: Giulia De Amicis; Jacopo Di Criscio, Marco Dimonte

Realized in 1906 as part of a car factory, during WWII the building was purchased from the Ministry of Defence with the rest of the complex. The industrial area that surrounds the building becomes now more and more central because of the growth of the city of Rome. Many cultural poles such as the MAXXI (Museum of the Arts of the XXIst cen.) or the Auditorium are now surrounding the building. The goal of the project was to restore the building, as well as to find a new function dealing with the context and the history of the building itself.

 

The approach on the exterior of the building was focused on the restoration of the surface, trying to preserve as much as possible the original one, and on the addition of elements underlying the entrances.

 

The approach for the interior was focused on the restoration of valuable items: the strictness of the plans, the pavements, the windows, the system of shading and the electric and heating system. In order to make the building functional again, according to the new role of a museum, the project adds structures that allow the visitor to embrace the whole space of the wide and high ceiling rooms.

//FR//

Realisé en 1906 dans une zone industrielle de production d’automobiles, pendant la Seconde Guerre mondiale le bâtiment a été acheté par le ministère de la Défense avec le reste du complexe. La zone industrielle qui entourait le bâtiment est devenue de plus en plus centrale en raison de la croissance de la ville de Rome. De nombreux pôles culturels tels que le MAXXI (Musée des Arts du XXI siècle) ou l’Auditorium entourent maintenant le bâtiment. Le but du projet était de restaurer le bâtiment, ainsi que de trouver une nouvelle fonction liée au contexte et à l’histoire du bâtiment même.


L’approche à l’extérieur du bâtiment a été axée sur la restauration de la surface, en essayant de préserver autant que possible l’original, et sur l’addition des certains éléments afin de mettre en évidence les accès.
 

L’approche pour l’intérieur était axée sur la restauration d’objets de valeur : la rigueur des plans, les circulations, les fenêtres, le système d’ombrage et le système électrique et de chauffage. Afin de rendre le bâtiment fonctionnel, selon le nouveau rôle du musée, le projet ajoute des structures qui permettent au visiteur d’embrasser tout l’espace des grandes pièces aux hauts plafonds.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now