MU-SEC

about uncompleted frabics

2014. STUDIO PROJECT
 

The site of the project is an uncompleted fabric of the medieval center of Rome. Where via Giulia meets Ponte Mazzini giving rise to Piazza della Moretta. During the 1930s, an urban cut of the historic center tried to link Ponte Mazzini and Gianicolo Hill with Piazza Navona. Even if the demolitions started, the attempt was never reached because the intervention would have touched many historical churches. At the beginning of this century, the administration decided to build an underground parking place, but immediately after, the excavations had to stop because the site had been declared of archaeological interest.

 

The goal was to complete the historical fabric, finding a way to merge with it, enhancing its own characteristics and highlighting its strength. The task was to design a residential building facing the city and a museum of scenography, which is facing the river and the archaeological excavations. The residential building rises from a commercial ground floor. All flats are duplexes or triplexes and are connected by the same corridor. The museum is organized in two volumes wrapped in a wider one. The space between them becomes a long square that can easily host public events and shows.

//FR//

Le site du projet est un tissu inachevé du centre médiéval de la ville de Rome. Où la rue Giulia croise le pont Mazzini on trouve Piazza della Moretta. Pendant les années 30, un morceau du tissu historique du centre de la ville avait été selctioné pour créer une percée urbaine liante le pont Mazzini et le col du Gianicolo avec la Piazza Navona. Même si les démolitions avaient commencé le projet n’a jamais été terminé à cause de l’opposition d’un ordre religieux qui aurait été beaucoup touché par l’intervention. Au début de ce siècle l’administration de Rome avait commencé des excavations pour réaliser un parking souterrain à cet endroit, qui furent stoppées par la découverte d’un site archéologique.


L’objectif du projet était trouver une solution pour ce tissu urbain fractionné, sans se positionner en rupture mais plutôt en mettant l’accent sur les caractéristiques du lieu et ses potentialités. La demande était de réaliser un bâtiment de résidences ainsi qu’un musée.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now